• Mededelingen- en telborden
  • Mededelingen- en telborden

In het ziekenhuis hangen op diverse afdelingen beschrijfbare informatieborden. In samenwerking met zowel het Bernhoven Ziekenhuis als het Radboudumc heeft Panton gewerkt aan een oplossing die overzichtelijker, duurzamer en hygiënischer is. Het ontwerp start doorspreken van de informatie op een bord: welke informatie of indeling blijft hetzelfde en welke informatie dient frequent te worden gewijzigd. Ook wordt nagegaan hoe de informatie duidelijk kan worden gepresenteerd aan de gebruikers.

In de nieuwbouw van het Bernhoven Ziekenhuis zijn nieuwe borden gemaakt. Hierbij is gebruikt gemaakt van in de handel verkrijgbare standaard glasplaten met vier ophangpunten die aan de achterzijde zijn beplakt met voorbedrukte folie. Door het glas heen is de opdruk van de folie te zien die alle informatie toont die niet hoeft te worden gewijzigd en daardoor ook niet per ongeluk kan worden gewist. Op de glasplaten kan met standaard whiteboard markers worden geschreven. Glasplaten zijn niet alleen duurzaam, maar ook eenvoudig
te reinigen. Op muren waar gebruikers informatie willen kunnen ophangen, worden magneetstrips geplaatst. De borden hangen op een kleine afstand van de muur. In operatiekamers is dat niet toegestaan en worden rubbers geplaatst om de kieren tussen plaat en wand rondom af te dichten.

In het Radboudumc hingen al whiteborden die het ziekenhuis wilden behouden. Met dit ziekenhuis is gewerkt aan folies die op de bestaande borden kon worden geplakt met daarop de permanente informatie voorbedrukt. Deze folie is te beschrijven met standaard whiteboard markers. Het voordeel is de lagere kosten ten opzichte van nieuwe borden en er hoeft niet te worden geboord in de muren. Het nadeel is dat folie beter moet worden onderhouden. Wekelijks reinigen met het juiste schoonmaakmiddel is nodig. Voor sommige toepassingen zijn er ook magneten met specifieke opdruk ontworpen.

Op plaatsen waar geen muur voor borden beschikbaar is, bijvoorbeeld omdat de wand bestaat uit glas, wordt speciaal folie op het glas geplakt. Dit is alleen aan te raden bij matglas omdat de achterzijde van de folie anders zichtbaar wordt. Een groot voordeel van de bovengenoemde oplossingen is –naast het gemak van het dagelijks beschrijven- ook de flexibiliteit van de oplossing: als het gewenst is de indeling te wijzigen, hoeft alleen de folie te worden vervangen.

Ontwikkeld i.s.m.

Radboudumc1
Bernhoven Ziekenhuis1

Toegepast in

Medisch Centrum Leeuwarden1
Wilhelmina Ziekenhuis Assen1
Streekziekenhuis Koningin Beatrix1

Materiaal

glas1

Download

Service details